Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności powszechnie stosowane w gospodarstwie domowym
Obecnie do żywności dodawanych jest ponad 14 tysięcy substancji chemicznych wytworzonych przez człowieka. Nasze organizmy nie są dostosowane do rozkładania i trawienia tylu sztucznych dodatków. Niektóre z nich spożywane nawet w niewielkich ilościach mogą powodować poważne skutki zdrowotne, zarówno krótko-, jak i długo-terminowe. Generalnie jednak możemy mówić o działaniu toksycznym lub nietoksycznych reakcjach organizmu (nietolerancja pokarmowa (45% społeczeństwa), alergia pokarmowa (2% społeczeństwa)). Poza tym o interakcjach z lekami czy niepożądanych działaniach farmakologicznych.
Poniżej kilka grup pożywienia, które są najbardziej niebezpieczne dla każdego człowieka, a ich spożywanie prowadzi prędzej czy później do uszczerbku na zdrowiu, a dla niemowlęcia i małego dziecka mogą być one wręcz trucizną. Ponadto sprzyjają powstawaniu odczynów alergicznych i pseudoalergicznych, jak również częstym infekcjom.
-
Emulgatory i spulchniacze do chleba
Niestety nasz chleb codzienny, dla wielu podstawa żywienia jest obecnie wypiekany z dodatkiem związków chemicznych. Związki te używają piekarze, którzy twierdzą, że dzięki temu pozwalają maszynie łatwiej miesić ciasto i przedłużają żywotność chleba.
-
Margaryny i masła roślinne
Do utwardzania olei, aby powstała margaryna (masło roślinne) służy oprócz wysokiej temperatury, siarczan niklu – związek niezwykle alergogenny nie tylko dla alergika, ale również dla każdego konsumenta.
-
Wędliny i wędzonki z przemysłu spożywczego
Zarówno wędzenie mięsa, jak i ryb w dzisiejszych czasach na skalę przemysłową odbywa się przy pomocy nitrozwiązków, a nie jak niegdyś przy pomocy aromatycznych dymów z drzew liściastych. Nitraty są również na czarnej liście, gdyż mogą przyczyniać się do powstawania chorób nowotworowych.
-
Przyprawy do zup
W popularnej vegecie, jarzynce, czy maggi oraz w zupach z proszku i tym podobnych produktach jest prawie zawsze dodatek glutaminianu sodu. Jest to związek chemiczny szczególnie niekorzystny dla alergika, chorych na astmę oskrzelową, a także dla zdrowych osób powodując m.in.: wysypki, kłopoty żołądkowo-jelitowe.
-
Napoje chłodzące i słodycze
Zarówno smak, barwa, jak i trwałość napoi chłodzących oraz słodyczy to efekt na ogół kombinacji syntetycznych smaków, zapachów, barwników spożywczych oraz konserwantów. Związki chemiczne zawarte w tych produktach wpływają niekorzystnie na funkcję komórek układu odpornościowego, prowadzą do powstawania alergii i infekcji, choć nie tylko.
Niestety producenci współczesnej żywności kierują się głównie zyskiem finansowym a nie naszym zdrowiem, dlatego też starają się, aby ich produkt był:
- ładny
- pachnący (syntetyczne zapachy są tanie w przeciwieństwie do naturalnych)
- kolorowy (podobnie jak wyżej)
- trwały (chemiczne środki konserwujące pozwalają na dłuższe przechowywanie produktu)
- ułatwiający procesy technologiczne
W tym celu do żywności dodawane są:
- Substancje aromatyczne
- Barwniki
- Stabilizatory
- Emulgatory
- Zagęstniki
- Substancje wzmacniające smak i zapach
- Substancje wzbogacające
- Substancje słodzące
- Substancje klarujące
- Rozpuszczalniki
- Rozpuszczalniki ekstrakcyjne
- Konserwanty
- Przeciwutleniacze i synergenty
- Kwasy, sole i zasady
Wyżej wymienione dodatki do żywności są oznaczone symbolem E i trzema cyframi, z czego można wydzielić pięć grup:
Barwniki wpływają na wygląd żywności powodując nadpobudliwość psychoruchową (ADHD), alergie, problemy z tarczycą i wiele innych niekorzystnych dolegliwości.
Zapobiegają psuciu się produktów, przedłużają ich trwałość. Większość konserwantów jest pochodzenia chemicznego i dla nas bardzo szkodliwa, zwłaszcza konserwanty
z grupy E 220 –E 227, są to bowiem związki dwutlenku siarki. Ich spożycie może skutkować bólem głowy, brzucha, nudnościami a nawet alergiami.
Niektóre z nich mogą wywoływać wysypki, zakłócać trawienie i podnosić poziom cholesterolu.
Substancje zmiękczające to tzw. emulgatory, natomiast substancje, których zadanie polega na łączeniu naturalnie nie mieszających się ze sobą produktów, takich jak woda i tłuszcze zwane są stabilizatorami. Niektóre z nich mogą zakłócać trawienie.
Poniżej lista najbardziej szkodliwych dodatków do żywności powszechnie stosowanych w gospodarstwie domowym.
E110 – Żółcień pomarańczowa
E 123 – Amarant, barwnik amoniakalny bardzo niebezpieczny!
E129 – Czerwień allura
E 131 – Błękit patentowy
E 142 – Zieleń brylantowa
E 210 – Kwas benzoesowy
E 211 – Benzoesan sodu
E 212 – Benzoesan potasu
E 214 – Ester etylowy kwasu hydroksybenzoesowego
E 215 – Ester etylowy kwasu hydroksybenzoesowego – sól sodowa
E 216 – Ester propylowy kwasu p- hydroksybenzoesowego
E 217 – Ester propylowy kwasu hydroksybenzoesowego – sól sodowa
E 250 – Azotyn sodu
E 251 – Azotan sodu
E 252 – Azotan potasu
E 330 – Kwas cytrynowy
E 950 – Acesulfam – K
E 951 – Aspartam
E 952 – Kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa
E 954 – Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa
E 957 – Thaumatyna
E 250 – Azotyn sodu
E 251 – Azotan sodu
E 252 – Azotan potasu
E 951 – Aspartam
E 320 – Butylohydroksyanizol ( BHA)
E 321 – Butylohydroksytoluen (BTH)
E 102 – Tartrazyna
E 104 – Żółcień choinowa
E 110 – Żółcień pomarańczowa
E 122 – Azorubina
E124 – Czerwień koszenilowa
E 129 – Czerwień allura
E 132 – Indygotyna
E 150 – Karmele
E 151 – Czerń Brylantowa PN
E 155 – Brąz HT
E 171 – Dwutlenek Tytanu
E 180 – Czerwień litolowa BK (litorubina)
E 215 – Ester etylowy kwasu hydroksybenzoesowego – sól sodowa
E 216 – Ester propylowy kwasu p- hydroksybenzoesowego
E 217 – Ester propylowy kwasu hydroksybenzoesowego – sól sodowa
E 220 – Dwutlenek siarki
E 221 – Siarczyn sodu
E 222 – Wodorosiarczyn sodu
E 223 – Pirosiarczan sodu
E 224 – Pirosiarczan potasu
E 228 – Wodorosiarczyn potasu
E 200 – Kwas sorbowy
E 202 – Sorbinian potasu
E 203 – Sorbinian wapnia
E 210 – Kwas benzoesowy
E 211 – Benzoesan sodu
E 214 – Ester etylowy kwasu hydroksybenzoesowego
E 250 – Azotyn sodu
E 251 – Azotan sodu
E 252 – Azotan potasu
E 310 – Galusan propylu
E 311 – Galusan oktylu
E 312 – Galusan dodecylu
E 321 – Butylohydroksytoluen (BTH)
E 180 – Czerwień litolowa BK (litorubina)
E 220 – Dwutlenek siarki
E 221 – Siarczyn sodu
E 222 – Wodorosiarczyn sodu
E 223 – Pirosiarczan sodu
E 224 – Pirosiarczan potasu
E 228 – Wodorosiarczyn potasu
E 310 – E 312 – Galusany: propylu, oktylu i dodecylu
E 338 – E 341 – Odmiany kwasu ortofosforowego
E 342 – Fosforan amonu
E 407 Karagen
E 450 a- 450 e Difosforany
E 451 – Trójfosforan sodu
E 451 – Trójfosforan potasu
E 454 – Hydroksypropylometylo celuloza
E 466 – Sól sodowa karboksymetylocelulozy
E 500a – Węglan sodu
E 500b – Wodorowęglan sodu
E 501 a – Węglan potasu
E 501 b – Wodorowęglan potasu
E 503 a – Węglan amonu
E 503 b – Wodorowęglan amonu
E 507 – Kwas solny
E 508 – Chlorek potasu
E 509 – Chlorek wapnia
E 513 – Kwas siarkowy
E 516 – Siarczan wapnia
E 517 – Siarczan amonu
E 524 – Wodorotlenek sodu
E 525 – Wodorotlenek potasu
E 338 – Kwas ortofosforowy
W Norwegii, Danii, Belgii, Szwajcarii, Niemczech oraz Australii zabroniono używania barwnika E129 , natomiast w USA zakazany jest E155.
Gorąco zachęcam Cię do czytania etykiet produktów, które spożywasz i rezygnacji z tych produktów, które zawierają szkodliwe dla zdrowia dodatki.