Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności powszechnie stosowane w gospodarstwie domowym

Obecnie do żywności dodawanych jest ponad 14 tysięcy substancji chemicznych wytworzonych przez człowieka. Nasze organizmy nie są dostosowane do rozkładania i trawienia tylu sztucznych dodatków. Niektóre z nich spożywane nawet w niewielkich ilościach mogą powodować poważne skutki zdrowotne, zarówno krótko-, jak i długo-terminowe. Generalnie jednak możemy mówić o działaniu toksycznym lub nietoksycznych reakcjach organizmu (nietolerancja pokarmowa (45% społeczeństwa), alergia pokarmowa (2% społeczeństwa)). Poza tym o interakcjach z lekami czy niepożądanych działaniach farmakologicznych.

Poniżej kilka grup pożywienia, które są najbardziej niebezpieczne dla każdego człowieka, a ich spożywanie prowadzi prędzej czy później do uszczerbku na zdrowiu, a dla niemowlęcia i małego dziecka mogą być one wręcz trucizną. Ponadto sprzyjają powstawaniu odczynów alergicznych i pseudoalergicznych, jak również częstym infekcjom.

  • Emulgatory i spulchniacze do chleba

    Niestety nasz chleb codzienny, dla wielu podstawa żywienia jest obecnie wypiekany z dodatkiem związków chemicznych. Związki te używają piekarze, którzy twierdzą, że dzięki temu pozwalają maszynie łatwiej miesić ciasto i przedłużają żywotność chleba.

  • Margaryny i masła roślinne

    Do utwardzania olei, aby powstała margaryna (masło roślinne) służy oprócz wysokiej temperatury, siarczan niklu – związek niezwykle alergogenny nie tylko dla alergika, ale również dla każdego konsumenta.

  • Wędliny i wędzonki z przemysłu spożywczego

    Zarówno wędzenie mięsa, jak i ryb w dzisiejszych czasach na skalę przemysłową odbywa się przy pomocy nitrozwiązków, a nie jak niegdyś przy pomocy aromatycznych dymów z drzew liściastych. Nitraty są również na czarnej liście, gdyż mogą przyczyniać się do powstawania chorób nowotworowych.

  • Przyprawy do zup

    W popularnej vegecie, jarzynce, czy maggi oraz w zupach z proszku i tym podobnych produktach jest prawie zawsze dodatek glutaminianu sodu. Jest to związek chemiczny szczególnie niekorzystny dla alergika, chorych na astmę oskrzelową, a także dla zdrowych osób powodując m.in.: wysypki, kłopoty żołądkowo-jelitowe.

  • Napoje chłodzące i słodycze

    Zarówno smak, barwa, jak i trwałość napoi chłodzących oraz słodyczy to efekt na ogół kombinacji syntetycznych smaków, zapachów, barwników spożywczych oraz konserwantów. Związki chemiczne zawarte w tych produktach wpływają niekorzystnie na funkcję komórek układu odpornościowego, prowadzą do powstawania alergii i infekcji, choć nie tylko.

Niestety producenci współczesnej żywności kierują się głównie zyskiem finansowym a nie naszym zdrowiem, dlatego też starają się, aby ich produkt był:

W tym celu do żywności dodawane są:

Wyżej wymienione dodatki do żywności są oznaczone symbolem E i trzema cyframi, z czego można wydzielić pięć grup:

Barwniki wpływają na wygląd żywności powodując nadpobudliwość psychoruchową (ADHD), alergie, problemy z tarczycą i wiele innych niekorzystnych dolegliwości.

Zapobiegają psuciu się produktów, przedłużają ich trwałość. Większość konserwantów jest pochodzenia chemicznego i dla nas bardzo szkodliwa, zwłaszcza konserwanty
z grupy E 220 –E 227, są to bowiem związki dwutlenku siarki. Ich spożycie może skutkować bólem głowy, brzucha, nudnościami a nawet alergiami.

Niektóre z nich mogą wywoływać wysypki, zakłócać trawienie i podnosić poziom cholesterolu.

Substancje zmiękczające to tzw. emulgatory, natomiast substancje, których zadanie polega na łączeniu naturalnie nie mieszających się ze sobą produktów, takich jak woda i tłuszcze zwane są stabilizatorami. Niektóre z nich mogą zakłócać trawienie.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Poniżej lista najbardziej szkodliwych dodatków do żywności powszechnie stosowanych w gospodarstwie domowym.

E110 – Żółcień pomarańczowa

E 123 – Amarant, barwnik amoniakalny bardzo niebezpieczny!

E129 – Czerwień allura

E 131 – Błękit patentowy

E 142 – Zieleń brylantowa

E 210 – Kwas benzoesowy

E 211 – Benzoesan sodu

E 212 – Benzoesan potasu

E 214 – Ester etylowy kwasu hydroksybenzoesowego

E 215 – Ester etylowy kwasu hydroksybenzoesowego – sól sodowa

E 216 – Ester propylowy kwasu p- hydroksybenzoesowego

E 217 – Ester propylowy kwasu hydroksybenzoesowego – sól sodowa

E 250 – Azotyn sodu

E 251 – Azotan sodu

E 252 – Azotan potasu

E 330 – Kwas cytrynowy

E 950 – Acesulfam – K

E 951 – Aspartam

E 952 – Kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa

E 954 – Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa

E 957 – Thaumatyna

E 250 – Azotyn sodu

E 251 – Azotan sodu

E 252 – Azotan potasu

E 320 – Butylohydroksyanizol ( BHA)

E 321 – Butylohydroksytoluen (BTH)

E 102 – Tartrazyna

E 104 – Żółcień choinowa

E 110 – Żółcień pomarańczowa

E 122 – Azorubina

E124 – Czerwień koszenilowa

E 129 – Czerwień allura

E 132 – Indygotyna

E 150 – Karmele

E 151 – Czerń Brylantowa PN

E 155 – Brąz HT

E 171 – Dwutlenek Tytanu

E 180 – Czerwień litolowa BK (litorubina)

E 215 – Ester etylowy kwasu hydroksybenzoesowego – sól sodowa

E 216 – Ester propylowy kwasu p- hydroksybenzoesowego

E 217 – Ester propylowy kwasu hydroksybenzoesowego – sól sodowa

E 220 – Dwutlenek siarki

E 221 – Siarczyn sodu

E 222 – Wodorosiarczyn sodu

E 223 – Pirosiarczan sodu

E 224 – Pirosiarczan potasu

E 228 – Wodorosiarczyn potasu

E 200 – Kwas sorbowy

E 202 – Sorbinian potasu

E 203 – Sorbinian wapnia

E 210 – Kwas benzoesowy

E 211 – Benzoesan sodu

E 214 – Ester etylowy kwasu hydroksybenzoesowego

E 250 – Azotyn sodu

E 251 – Azotan sodu

E 252 – Azotan potasu

E 310 – Galusan propylu

E 311 – Galusan oktylu

E 312 – Galusan dodecylu

E 321 – Butylohydroksytoluen (BTH)

E 180 – Czerwień litolowa BK (litorubina)

E 220 – Dwutlenek siarki

E 221 – Siarczyn sodu

E 222 – Wodorosiarczyn sodu

E 223 – Pirosiarczan sodu

E 224 – Pirosiarczan potasu

E 228 – Wodorosiarczyn potasu

E 310 – E 312 – Galusany: propylu, oktylu i dodecylu

E 338 – E 341 – Odmiany kwasu ortofosforowego

E 342 – Fosforan amonu

E 407 Karagen

E 450 a- 450 e Difosforany

E 451 – Trójfosforan sodu

E 451 – Trójfosforan potasu

E 454 – Hydroksypropylometylo celuloza

E 466 – Sól sodowa karboksymetylocelulozy

E 500a – Węglan sodu

E 500b – Wodorowęglan sodu

E 501 a – Węglan potasu

E 501 b – Wodorowęglan potasu

E 503 a – Węglan amonu

E 503 b – Wodorowęglan amonu

E 507 – Kwas solny

E 508 – Chlorek potasu

E 509 – Chlorek wapnia

E 513 – Kwas siarkowy

E 516 – Siarczan wapnia

E 517 – Siarczan amonu

E 524 – Wodorotlenek sodu

E 525 – Wodorotlenek potasu

E 338 – Kwas ortofosforowy

W Norwegii, Danii, Belgii, Szwajcarii, Niemczech oraz Australii zabroniono używania barwnika E129 , natomiast w USA zakazany jest E155.

Gorąco zachęcam Cię do czytania etykiet produktów, które spożywasz i rezygnacji z tych produktów, które zawierają szkodliwe dla zdrowia dodatki.

Poczytaj także:

Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności powszechnie stosowane w gospodarstwie domowym
W celu zachowania najwyższej jakości usług wykorzystujemy informacje przechowywane w plikach cookies. Zmiany zasad korzystania z plików cookies można dokonać w ustawieniach przeglądarki.
Polityka prywatności
Ciasteczko
AKCEPTUJĘ
Skip to content