świeże owoce
najlepsza z alternatyw fabrycznego cukru. Zawarty w nich cukier
występuje w naturalnej formie, w odpowiedniej ilości i kombinacji wraz z
substancjami witalnymi i balastowymi.
owoce liofilizowane
to smaczna i zdrowa forma owoców poddanna procesowi suszenia poprzez zamrażanie, a następnie odsysanie wody bez użycia środka konserwującego. Pachnące i chrupiące, pełne witamin i wartości odżywczych o znacząco wydłużonym terminie spożycia znakomicie nadają się jako zdrowa przekąska lub dodatek do płatków, ciast albo batonów.
suszone owoce
produkt naturalny, pełnowartościowy bogaty w witaminy, składniki mineralne, substancje balastowe i pierwiastki śladowe. Zawartość naturalnego cukru w suszonych owocach jest dużo mniejsza niż w przypadku miodu czy syropów. Jedyny ich mankament to lepkość i przylepianie się do zębów. Dlatego też należy spożywać je z umiarem.
naturalnie zagęszczone soki, np. jabłkowy lub z gruszek
wytwarza się je poprzez odparowywanie wody w wysokiej temperaturze w trakcie której niestety większość witamin ulega rozkładowi. Sok jabłkowy zawiera około 83 % cukru, gruszkowy natomiast 78 %. Jest to słodycz dużo zdrowsza od cukru (pod warunkiem, że będziemy używać jej oszczędnie), dzięki obecności substancji mineralnych i witamin.
stewia
zwana jest również „słodkim zielem” ze względu na bardzo słodkie liście przypominające w smaku nektar kwiatowy bądź lukrecję. Słodki smak zawdzięcza obecności w liściach związku o charakterze glikozydu: stewiozydu. Jest około 300 razy słodsza od zwykłego cukru. Możemy nią słodzić napoje, ciasta.