Dieta antystresowa
Stres dotyka każdego z nas, jest częścią naszego codziennego życia. Może on mieć pozytywny lub negatywny wpływ na nasz organizm. Pewna ilość stresu jest nam do życia wręcz niezbędna. Stres szkodliwy zwany dystresem to taki, który powoduje duży dyskomfort psychiczny oraz wywołuje choroby.
Dystres może zaburzać sen, sprzyjać infekcjom, cukrzycy, nadciśnieniu, powodować nadwagę, siwienie włosów lub ich wypadanie, a także zaburzać pracę układu pokarmowego lub serca. Lista skutków ubocznych na zdrowie jest bardzo długa. Każdy jest inny, każdy inaczej reaguje na nadmierną dawkę stresu.
Jak złagodzić niepożądane skutki działania stresu?
Jako dietetyk, specjalista ds promocji zdrowia oraz dietrofilaktyki proponuję zastosowanie diety antystresowej w połączeniu z aktywnością fizyczną i higieną psychiczną.
Na czym polega dieta antystresowa?
Czy żeby odstresować się, poprawić sobie szybko nastrój dobrym pomysłem jest sięgnąć po alkohol albo papierosa, ewentualnie słodycze lub słone przekąski czy posiłek mięsny? Zdecydowanie odradzam tego typu rozwiązania. One nie sprzyjają naszemu zdrowiu. Co więc jeść lub pić by wyciszyć emocje, odzyskać równowagę psychiczną? Proponuję nieprzetworzoną dietę roślinną: warzywa, pestki i orzechy, fasole, grzyby, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz zioła i przyprawy. Z płynów natomiast napary ziołowe, kompoty bez cukru lub zielone szejki (w zależności od pory roku), kombuchę, kwas chlebowy, kawy zbożowe, np. z topinambura lub z mniszka lekarskiego. Ponadto należy spożywać w odpowiedniej proporcji białka do węglowodanów. Warto także zadbać o równowagę kwasowo-zasadową. Nadmierna dawka stresu, dieta bogata w używki, fast foody i cukier prowadzi do zakwaszenia organizmu. Dlatego nasza dieta antystresowa powinna zawierać dużą ilość produktów zasadotwórczych bogatych, m.in.: w potas, magnez, wapń.
Jeśli chodzi o witaminy w diecie antystresowej to polecam uwadze np. wit.C minimum 1 g dziennie (najlepiej przyjmować ją po 100-250 mg parę razy dziennie), witaminy z grupy B, zwłaszcza B5, B1, i B6 (dawkowanie indywidualnie dobrane dla danej osoby).
Unikajmy nadmiaru soli, zwłaszcza rafinowanej zarówno do doprawiania potraw, jak i ukrytej w produktach żywnościowych. Znajdziemy ją w dużej ilości w wędlinach, słonych przekąskach, chlebie oraz w serach. Nie jest również wskazana dieta z wysoką zawartością tłuszczu, ponieważ zwiększa poziom hormonu stresu (kortyzolu) i utrudnia jego rozkład. Duża ilość białka zwłaszcza zwierzęcego także działa niekorzystnie. Nadmiar białka silnie zakwasza, wspomaga endogenną syntezę cholesterolu i wytwarzanie hormonów stresu (produkcję adrenaliny z tyrozyny oraz kortyzolu z cholesterolu). Dieta antystresowa to dieta roślinna bogata w umiarkowane ilości złożonych węglowodanów (quinoa, owies, gryka, proso, różne odmiany ryżu (oprócz białego). Do tego koniecznie duża ilość ekologicznych warzyw (liściaste, korzeniowe, morskie, strączkowe). Gorąco polecam także niedoceniane grzyby (w tym hodowlane), które mają właściwości wyciszające system nerwowy oraz drożdże nieaktywne zawierające dużą ilość naturalnych witamin z grupy B i chromu, fantastyczny zamiennik tradycyjnego sera dla alergików i wegan oraz osób otwartych na eksperymenty kulinarne. Jeśli rekomendowane przeze mnie w diecie antystresowej produkty żywieniowe są dla Ciebie nieznane lub mało atrakcyjne kulinarnie zgłoś się do mnie chętnie pomogę Ci ułożyć smaczny i relaksacyjny jadłospis.